maandag 18 augustus 2008

Kleding van bamboe

Bamboe vloeren en bamboe meubelen klinkt logisch. Maar wat dacht je van kleding van bamboe? Het klinkt raar, maar het kan echt. BN'ers zijn er al in gespot en als je heel erg hip bent draag jij het komende zomer ook. Het gerucht gaat namelijk dat bamboe de wereld gaat redden...



Wat maakt bamboe dan zo bijzonder?
Voor het milieu is bamboe nog beter dan biologisch katoen. Het bijzondere aan bamboe is dat de plant zelf een anti-bacteriële stof maakt, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Terwijl katoenplanten veel voedingsstoffen uit de bodem halen en heel veel water slurpen, put bamboe de bodem niet uit en gebruikt het weinig water. Ook wat betreft de klimaatverandering doet bamboe het goed: het groeit snel en is daarom zelfs beter tegen het broeikaseffect dan tropisch regenwoud. Bij de oogst van bamboe blijven de wortels zitten. Dit zorgt ervoor dat het land tegen erosie beschermd wordt. Voor de rest kan vrijwel alles van de plant worden gebruikt, dus het levert weinig afval op. En alles wat van bamboe gemaakt wordt is natuurlijk weer biologisch afbreekbaar.



OK, heel milieuvriendelijk dus, maar is het ook mensvriendelijk?

Bamboe is makkelijk te verbouwen en kan groeien in veel ontwikkelingslanden. Het maakt voor de plant niet zoveel uit of het nat of droog is, dus de kans op een misoogst is klein. Een grotere vraag naar bamboe levert dus waarschijnlijk mooie kansen op voor werk en inkomsten in ontwikkelingslanden.



Zit het wel lekker, die bamboe kleding?
Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar bamboe kleren voelen heel erg zacht aan. Ook blijven ze langer goed dan katoenen kleren en door de gaatjesstructuur van de bamboe ventileert de kleding goed. Mensen met allergieën kunnen met een gerust hart bamboe kleding dragen, want er zitten geen chemicalien in. En wat ook erg fijn is: door de anti-bacteriële stof in de bamboe gaan er niet zo snel vieze luchtjes in je kleding zitten. Vanaf nu heb je dus altijd frisse sokken aan!



Van geitenwollensok naar bamboesok?

Ben je bang voor een geitenwollensokken-imago rondom jouw nieuwe bamboeshirt? Niet nodig. Het trendy merk suite69 komt namelijk in de zomercollectie van dit jaar met kleding van bamboe. Suite69 is een Fair Trade label uit Nederland en is aangesloten bij MADE-BY. Op de Suite69 website worden de trotse foto's getoond van diverse BN'ers, zoals Wendy van Dijk, Daphne Bunskoek, Ruud de Wild en de Lama's. Je moet wel een beetje houden van kleding met opdruk, want over het algemeen kun je niet echt om de expliciete designs heen. Verder gaat er van elk verkocht kledingstuk 69 cent naar goed doel. We pikken er een traantje bij weg...